Vyhledávání


Strany opozičního trojbloku souhlasí s koalicí bez Komunistů

05.03.2013 03:09

Strany „trojbloku“ (ODS, HNHROM, TOP+S) jsou připravené vstoupit do nové krajské vlády za účasti pouze demokratických stran, tedy bez účasti zástupců KSČM.

Podmínky účasti a podpory „trojbloku“ jsou, že žádný politický subjekt, jehož zástupci budou členy rady Karlovarského kraje, nebude mít v tomto orgánu kraje nadpoloviční většinu. HNHROM však neustoupilo ze svých požadavků, že funkce hejtmana je neslučitelná s funkcí poslance či senátora a rada kraje bude mít minimálně dva neuvolněné členy a v případě, že toto nebude zaručeno, nezúčastní se koalice, ale pouze ji podpoří.
 

ČSSD na výzvu reagovala vstřícně: „V nejbližší době se sejde vedení ČSSD našeho kraje a bude se tím zabývat.“

  
Stanovisko ALTERNATIVY k tomuto významnému posunu:

 

Zastupitelé a kandidáti uvítali sice velmi liknavý, ale přeci jenom významný posun opozičního trojbloku. Vnímají v něm setrváním HNHROM na těžko přijatelných východiscích, nicméně jej hodnotí jako konstruktivní a pozitivní. Je plně v duchu všech 3 výzev, které ALTERNATIVA od voleb postupně učinila a vyzývala v nich strany krajského zastupitelstva k ustavení demokratické koalice.

Vizi krajské koalice bez komunistů pokládá ALTERNATIVA za primární a optimisticky věří, že lídři demokratických stran tuto šanci nepromarní. Proto je připravena také tento aktuální koaliční model ČSSD, ODS a TOP09+S podpořit.